dinsdag 29 maart 2011

Opdracht 2 : Tennisballenkannon

Technologie II – Labo Mechanica

Opdracht 2 : Tennisballenkannon

Klant : PIH (optioneel Straatfestival Stad Menen)

Context : Constructie, dynamica, lancering projectiel, instelbaarheid

Opdracht :

De theorie mechanica is een vrij abstracte cursus, tijd om de link naar het werkveld te maken.

In deze opdracht worden jullie uitgedaagd een toestel te ontwerpen dat tennisballen lanceert naar een bepaald doel. Echter wordt dit doel regelmatig verplaatst om een extra moeilijkheid toe te voegen.

Ieder studententeam mag een beperkt aantal keer naar het doel mikken, het aantal keer dat het doel getroffen wordt is een rechtstreeks verdiende hoeveelheid punten.

Concreet :

- Het toestel wordt opgesteld voor de startlijn. Niks van het toestel, met uitzondering het projectiel, mag deze lijn overschrijden.

- Het toestel staat op de grond, mag dus niet gedragen worden. Een statief om je toestel op te monteren is wel toegestaan.

- Er wordt geschoten met tennisballen, in het toestel moet een laadsysteem vervat zitten zodat er 5 tennisballen ‘geladen’ kunnen worden.

- De tennisballen worden gelanceerd met louter mechanische energie. Uitgesloten zijn dus : elektrische energiebronnen (bv motor), chemische energiebronnen (bv explosie), biologische energie (bv afgerichte aap)… Voorbeelden van mechanische energie zijn veren, elastieken, opgespannen pees, zwaartekracht, getorste touwen,…

- De nodige energie mag wel uit jullie spierkracht voortkomen maar moet eerst ‘opgeslagen’ kunnen worden in het toestel. Met een kleine afzonderlijke bediening moet deze grote kracht vrijkomen. Voorbeeld : een boog opspannen is toegestaan, maar de pees moet ergens achter haken. Om het projectiel af te vuren mag je een trekker bedienen, een klein nokje achteruit schuiven… Je mag niet zelf de pees onder spanning houden.

- Er zijn in principe geen beperkingen naar grootte van het toestel.

- Denk ook over veiligheid, opgespannen elastieken zijn bijvoorbeeld een potentieel gevaar.

- Het doel waar we naar mikken is een rechtopstaande houten plaat van 50 cm op 50 cm, staand op de grond.

- Het doel heeft 6 mogelijke posities, op 5, 7, 9, 11, 13 en 15 meter van de doellijn. Waar deze start word aan de hand van een dobbelsteen bepaald en is dus volledig willekeurig en staat niet ter discussie.

- Er wordt 5 keer naar het doel geschoten (de volle lader), daarna wordt het doel verplaatst volgens de uitkomst van een nieuwe dobbelsteenworp (het moet wel een nieuwe positie zijn).

- In totaal schiet je dus 10 keer op doel. Het aantal keer dat je het doel treft wordt omgerekend naar 5 punten (naar boven afgerond) en deze zijn direct reeds 25% van de te verdienen punten. Scoor je dus 9/10, dan krijg je 5 punten, bij 1/10 is dit 1 punt. De bal mag 1 keer stuiteren alvorens het doel te raken.

- Werk snel naar een degelijk, stevig model waarbij snel getest kan worden. Zorg dat er in je ontwerp mogelijkheden tot aanpassen aanwezig zijn.

- Het toestel zal onderhevig zijn aan een vrij ruw gebruik, maak alles stevig van bij de start.

- Alles wat niet vermeld is in deze regels is vrij te interpreteren.

Tijdens de conceptfase moet verplicht gebruik gemaakt worden van één van de tools van Play-mate. De keuze is totaal vrij. De resultaten hiervan komen op de blog, aangevuld met jullie specifieke bemerkingen.

Per groep zijn er ook bonuspunten te verdienen:

- Alle doelen om = +1 punt (dus eigenlijk 6/5)

- De mooiste maquette (groep beslist) = +1 punt

- Er wordt nadat we op doel schoten nog 1 extra schot afgevuurd (één enkele poging), grootste afstand = +1 punt

- De bonuspunten zijn cummuleerbaar en kunnen dus naar één enkel team gaan.

Duur en Planning

Tot en met laatste les. Presentatie gebeurt buiten aan de C-blok door heel 1IPO samen op een nader te bepalen moment, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Groepsindeling

Groepen van 2 studenten

Materiaal

Vrij te kiezen

Indienen

Verslaggeving naar gewoonte op de blog

Evaluatie

5 punten rechtstreeks te verdienen op presentatie afhankelijk van het aantal geraakte doelen

5 punten op concept en uitvoering

10 punten op evolutie en verslaggeving

Uitbreiding (niet op punten)

Vanuit het straattheaterfestival van Menen kwam de vraag of er een mogelijkheid is om dergelijk lanceertoestel te kunnen ombouwen om teddyberen uit de kringloopwinkel in het publiek te schieten. Indien één van jullie hiervoor interesse mocht hebben, kan ik jullie de verdere gegevens doorspelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten