maandag 21 maart 2011

Materialen

Houtsoort










Gelamineerd hout is een samengesteld verlijmd houtproduct, dat gebruikt wordt voor draagconstructies. Hierbij is de draad van het hout in alle verlijmde delen gelijkgericht, zodat het in dit opzicht te vergelijken is met een natuurlijk massief stuk hout. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld multiplex waar de draad 90° gedraaid is ten opzichte van de boven- en onderliggende lagen.


Omdat het mogelijk is de afzonderlijke lamellen voor het verlijmen te buigen, kan gelamineerd hout tot een drager van bijna elke gewenste vorm gemaakt worden, en in vrij grote afmetingen. Voordelen van draagconstructies van gelamineerd hout zijn:


  • grote overspanningen zijn relatief eenvoudig in rechte of gebogen vormen te realiseren;
  • geen koudebruggen;
  • gelamineerd hout vraagt minder energie in de productie en is milieuvriendelijker dan staal of beton;

een dragende constructie van gelamineerd hout biedt een goede brandveiligheid. Gelamineerd hout verkoolt aan de buitenkant en wordt zo voorzien van een isolerende laag, zodat de constructie niet instort, in tegenstelling tot een stalen constructie die bij het bereiken van een bepaalde temperatuur zonder meer in elkaar zakt, de hout constructie moet wel overgedimensioneerd zijn om de gevraagde brandwerendheid te halen;


gelamineerd hout is minder gevoelig voor chemicaliën in de lucht en hoge relatieve vochtigheden dan staal. Na verduurzaming (of bij gebruik van duurzaam hout) en een goede afwerking is gelamineerd hout ook toepasbaar in buitenconstructies.






· Lariks (Larix) of lork is een geslacht van coniferen. Het geslacht is het enige algemeen in West-Europa voorkomende geslacht dat in de winter zijn naalden laat vallen. Lariks komt voor in de koelere gematigde streken op het noordelijk halfrond. De bomen wordt zo'n 15-30 m hoog, hebben een open kroon en knobbelige takken. De kleine naaldachtige bladeren zijn in de lente eerst heldergroen, worden dan zachtgroen, en in de herfst kleuren ze een fel oranje-geel.

· Larikshout is duurzaam, watervast en sterk. Het wordt onder andere gebruikt voor omheiningen, als bouwhout (zowel binnen als buiten), en voor scheepsrompen. Het kernhout is donker-roodbruin en tekent zich scherp af tegen het bleekbruine spinthout.



Berekening : onze liggers zijn 9 meter lang, 40cm hoog en 15 cm breed.

Het soortelijk gewicht van ons hout is : 650 kg/m³

9 * 0.4 * 0.15 = 0.54 m³

0.54 m³ * 650 = 351 kg


Kogellagers


Een kogellager is een rollend lager dat er voor zorgt dat een draaibeweging met weinig wrijving kan worden uitgevoerd. Een kogellager bestaat meestal uit een binnenring en een buitenring met daartussen één of twee rijen bolvormige, cilindrische of tonvormige kogels. De kogels draaien mee en nemen de krachten op.

Een staalkabel is een kabel geslagen van stalen draden, soms met een touwkern. Een staalkabel dient om trekkrachten over te brengen, bijvoorbeeld bij gebruik in een lift, een lier, een tuibrug, een kabelbaan en een hijskraan. Een voordeel van staal ten opzichte van plantaardige touwvezels is, dat staal een grotere trekkacht per oppervlakte-eenheid kan opnemen en bovendien niet rekt en krimpt met het veranderen van de luchtvochtigheid, maar wel met het veranderen van de temperatuur. Het is bovendien een materiaal waarvan men de eigenschappen tijdens productie onder controle heeft.


De te overbruggen lengte is, samen met aard en gewicht van het materiaal dat u aan de spankabels wilt hangen, bepalend voor de dikte van de staaldraad en te gebruiken bevestigingsmaterialen.


Berekening


Onze balken hebben een gewicht van 351 kg + 400 kg personen = 751 kg

Dit gewicht wordt tegengehouden met de stalen spankabels die bevestigd worden aan de rechtstaande cilinder.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten