vrijdag 27 mei 2011

Verdere uitwerking model deel 3

Vandaag is er weer verder gewerkt aan ons tennisbalkanon. Er zijn een aantal testen en aanpassingen geweest.
Kort samengevat:
- Laadsysteem is bevestigd.
- Nieuwe pvc buis met betere openingsgaten gemaakt en bevestigd.
- Testen gedaan rond het 2e scharnierpunt probleem.
- Absorberen van kracht op onze grote balk.
- Testen gedaan met nieuwe rekkers
- Afstanden gemeten per test.


Ons laadsysteem is eindelijk toegevoegd aan het kanon en werkt naar behoren.
Doordat onze vorige grote pvc buis redelijk gesneuveld was hebben we hem toch nog eerst gebruikt om snel te testen als het gat bovenin de grote pvc buis geen belemmering vormt voor de tennisbal. Dit bleek geen belemmering te vormen aangezien de bal mooi recht vooruit wordt geknald door ons ronde schijfje aan het uiteinde van ons scharnier.Snelle test met onze oude pvc buis.


Door elke keer 1 pen uit te trekken valt de tennisbalk naar beneden. De laadbuis is express onder een hoek geplaatst zodat, indien onze hoekinstelling 0° is de tennisballen toch in de goede richting rollen.
Nieuwe pvc buis met laadsysteem, er zijn 2 balken toegevoegd zodat de laadbuis steviger kan worden vastgehouden, dit omdat er een redelijk dreun door het systeem gaat wanneer we een tennisbal afschieten.


Scharnier probleem:

Afgelopen week kwamen we er achter dat de gleuf aan de onderkant van onze grote pvc buis te breed was. Doordat dit te breed was werd het 2e scharnier punt door de kracht naar beneden geduwd ( wat altijd zo gebeurd ) en door de gleuf geduwd, waardoor het klem kwam te zitten.
Dit hebben we proberen op te lossen door een 2e rondje aan het laatste balkje toe te voegen zodat we een betere "zuiger" creëren.
Dit bleek echter weer een ander probleem te krijgen, namelijk dat ons rondje voorop naar boven werd geduwd, dit doordat ons 2e rondje als een middenstuk van een wip begon te werken.

Uiteindelijk kozen we er voor om een nieuwe pvc buis te maken met een minder brede gleuf aan de onderkant waardoor onze glijder niet meer door de buis kan worden geduwd. Door dit te doen en het probleem met het 2e schijfje hebben we dat 2e schijfje weggelaten.

Ons uiteindelijke systeem voor het 2e scharnier stuk.
Ook merkten we dat er zeer veel krachten op het tegenhoud stuk kwamen van de grote balkscharnier. Dit hebben we opgelost door de kracht enigzins te laten absorberen door 2 veren aan de balk te bevestigen die tegen de verticale balk knallen.



Een probleem wat we vaker tegenkwamen was dat het 2e scharnier naar boven klapte zodat de grote balk werd tegen gehouden ( kracht die nog in het systeem aanwezig is) Deze kracht is echter fataal want het knalt tegen de bovenkant van de pvc buis waardoor deze kan scheuren.
Dit hebben we opgelost door een touw in het scharier systeem te brengen die niet toelaat dat zodra de grote balk wordt gestopt de kracht wordt omgezet in verticale bij het 2e scharnierstuk, zie hieronder.



De testen:

Uiteindelijk zijn er al veel testen gebeurd en hebben we steeds de afstanden bijgehouden en gemiddeldes genomen indien we meerdere keren testen per ronde.

Onze eerste afstanden waren rond de 7 meter, dit was vorige week.
Afgelopen maandag kwamen we tot een redelijke 12 meter.
Afgelopen morgen kwamen we rond de 15 meter
En het einde van vandaag, met alle aanpassingen die hier zijn besproken toegevoegd en 2 goede rekkers kwamen we tot een afstand rond de 22 meter.
Uiteindelijk is dit meer dan genoeg en rest ons enkel nog de hoek instelling.
Dit zoeken we nog eens kort uit zodat we zeker weten dat we onze doelen raken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten