maandag 30 mei 2011

kanon

SCHETSEN

Als eerste idee dachten we om een katapult te maken. We gingen op zoek naar stevige rekkers. Zo kwamen we terecht bij veren van een fitness toestel. Deze waren heel stevig en konden we heel veel kracht op steken. We hadden ook het idee om met een fles water en een fietspomp te werken, maar we zijn snel van dit idee afgestapt omdat veel mensen dit deden. Doordat we zo’n stevige veren hadden gingen we met deze dan ook werken. Daarna hebben we onze idee uitgetekend om te zien hoe we het gingen doen.



Hierna volgt onze schetsen (deze moeten we nog inscannen):


TESTEN

Na de schetsen hebben we een proefmaquette gemaakt om te zien of dit een goed idee was. Na het testen zagen we dat het wel ging lukken maar dat ons kanon ook héél stevig moest zijn, want bij het testen ging de maquette al meteen stuk en was er al meteen een ongelukje gebeurd. Door dit ongelukje hebben we wel onze conclusies getrokken dat we ons draaihendel moesten veranderen, want hierdoor kwamen er ongelukken. Spijtig genoeg hebben we geen foto van de proefmaquette doordat deze al stuk was bij het testen.

BOUWEN

We moesten kijken hoe we de tennisballen gingen afschieten. We gingen eerst niet met een pvc buis werken, maar al snel werd duidelijk dat we zo geen laadruimte gingen hebben en dat we niet perfect konden mikken. Zo hebben we toch maar voor een pvc buis gekozen met daarop een laadruimte.De pvc buis moest ook een beetje hellend staan want anders ging de bal eruit vallen. Dit deden we door behulp van een plankje met een halve cirkel uit (de straal van de pvc buis)

Nadat we wisten hoe we de bal ging doen mikken was de vraag nog hoe we de veren gingen opspannen. Dit gingen we met behulp van een touw doen. het touw hangt vast aan de veren en via een hendel gingen we de rekker rond een buis opspannen.

Zo konden we veel macht op de veren stoppen. We hebben voor een grote ijzeren staaf gekozen omdat we dan minder lang aan de hendel moesten draaien en zo verliest de rekkers minder kracht. De ijzeren staaf heeft een diameter van 5,5 cm, dus deze weegt zeker en vast voldoende. Dat was dan ook de bedoeling, zo bleef ons kanon stevig op de grond staan.

Doordat de veren heel veel kracht verrichten moesten we over voldoende planken beschikken. Zo hebben we voor veel verstevigingsribben gezorgd. De staven waar de veren aan vast hangen moesten ook stevig genoeg zijn want daar wordt er veel kracht op gebruikt. De staven mochten dus vooral niet plooien. We hebben dus besloten op ijzeren staven te gebruiken, deze waren stevig genoeg om de veren vast te houden.

We moesten ook nog kijken hoe we de bal gingen afschieten. Daarom hebben we beslist om aan de veren een houten plank te bevestigen met daarop een stok. Wanneer je de rekkers los laat gaat de stok tegen de bal schieten.Toen merkten we een probleem. De staaf schoot niet mooi recht op de bal waardoor hij veel snelheid verloor. Zo moesten we een oplossing bedenken. We hebben dan een ronde (de diameter van de pvc buis) a

an de stok gehangen, zo schoot hij wel mooi tegen de bal. We hebben ook een plank voor de pvc buis gehangen met een gat in. De stok zat mooi in dit gat en kon dus niet veranderen van richting en werd zo mooi geleid naar de bal.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten