Een voetveer is een drijvende constructie die i.p.v. een brug geplaatst wordt en er voor zorgt dat recreanten (fietsers, wandelaars) een waterloop kunnen kruisen. Er wordt geopteerd voor voetveren op plaatsen waar het aanleggen van een brug niet mogelijk is, omwille van landschappelijke redenen, omwille van kostprijsredenen of omwille van technische redenen (funderingen).
1.2 Randvoorwaarden voor het te ontwerpen voetveer:
- het drijvend veer mag bij een belasting van 400 kg maximaal 15 cm diepgang vertonen (beplanting)
- het veer moet een draagkracht van 400 kg (ofte 4 personen) hebben
- het veer moet door de gebruikers zelf in beweging gebracht kunnen worden
- het veer moet kunnen werken bij peilverschillen van de waterloop die tot 70 cm kunnen bedragen
- de veiligheid van de gebruiker moet onderdeel uitmaken van het concept (afscherming bewegende onderdelen, tegengaan vallen in de waterloop, instappen/uitstappen, ….
- Het voetveer moet op eenvoudige wijze gedemonteerd/gemonteerd kunnen worden zodanig dat het indien nodig "op het droge" kan gebracht worden (in de broedperiode zal het veer buiten gebruik gesteld worden)
- het veer ligt in overstromingsgebied: dit heeft tot gevolg dat het peilverschil bij overstroming tot 2 meter kan bedragen. Het veer hoeft dan niet te werken, maar moet dit wel "overleven"
- alle materialen zijn mogelijk maar er moet wel steeds verantwoording qua duurzaamheid materiaalkeuze zijn
- het veer wordt gebruikt in ruimtelijk en landschappelijk kwetsbaar gebied (natuurgebied de Blankaart): rekening houden met materiaalkeuze/kleurkeuze
- het veer zal functioneren in een poldergebied: de stroomsnelheid van de waterloop en de dwarse krachten hiervan zijn te verwaarlozen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten