maandag 28 februari 2011

Jesus Float brainstorm aandrijving + visualisatie





























drijvend hout


een voorbeeld, een mogelijk uitzien van "drijvend hout"

testfase

Deze week kwamen we weer samen om verder te gaan op wat we vorige week afgesproken hadden. We zouden elk nog eens rondkijken voor een ander mechanisme en kwamen met nog een ander voorstel. Ook hebben we ons een beetje beziggehouden met de eisen van de voerveer zoals draaggewicht in verband met een maximum diepte


Het voorstel dat er nog bij is gekomen werkte met katrollen (snelle schets onder dit stukje tekst) waarbij aan beide kanten 2 katrollen kwamen die dachten we er voor zouden zorgen dat er een flinke krachtvermindering op trad. Dit idee leek ons al snel redelijk omslachtig vanwege de vele kabels en een reële kans op in de war raken van kabels. Dit hebben we dus al snel laten vallen.

Concept met katrol.


We hebben opnieuw gekeken naar het eerste concept waarbij we gebruik maken van verschillende tegenwerkende schijven. Het probleem was echter dat we niet goed wisten of dit degelijk ging zijn. We dachten namelijk dat we niet genoeg grip gingen hebben met enkel dit simpele principe.

Snelle schetsen rond dit concept.

Hierop hebben we een aantal kleine houten schijfjes gemaakt en daar een aantal groeven (zoals tandwielen) in gemaakt om te zien als het hierdoor beter ging.

Vervolgens hebben we gekeken of de ligging van de 3 schijven ten opzichte van elkaar ook veel verschil gaf. Dit bleek het geval te zijn. Als we de onderkant van de 2 buitenste schijven lager plaatsen dan de bovenkant van de middelste schijf creëren we een veel betere grip door de tegenwerkende kracht op het touw van de 2 schijven op de middelste schijf.

Om dit effect nog meer te vergroten hebben we besloten om de groeven dwars op de buitenkant van de schijven te laten vallen en ze te vervangen door een groef over de lengte van de schijf. Hierdoor wil door de tegenwerkte kracht van de schijven het touw in de groef aan vastzitten. Doordat het touw rond is en de groef driehoekig zet het zichzelf vast wat leidt tot een zeer goede grip voor ons mechanisme.

Doorsnede van het wiel met de groef




Ook wilden we een principe verzinnen om te zorgen dat dit systeem niet te los hangt. Eerst dachten we om de verbinding tussen de verschillende schijven met veren sterker te maken, maar dit bleek omslachtig en na een x aantal keer niet betrouwbaar meer te zijn.

Uiteindelijk kwamen we op het idee om in plaats van veren gewoon simpel aan elke buitenste schijf gewichten te hangen die van nature dus een tegenwerkende kracht geven op de kabel.

De volledige opsomming van alles wat behandeld is met verband tot het mechanisme wordt in deze afbeelding weergegeven :




Ook hebben we ons al bezig gehouden met de voetveer zelf. De vorm die we gekozen hebben is zoals in onze vorige blog gepost staat de ovaal met afgevlakte kanten geworden. We hebben berekend welke afmetingen goed zouden zijn voor onze voetveer in verband met het feit dat we niet dieper dan 15 cm onder water mogen gaan.

Door middel van de wet van Archimedes zijn we er achter gekomen dat mochten we onze voetveer een breedte van 2 meter en een lengte van 3,5 meter geven we meer dan genoeg gewicht konden dragen voordat we ons maximum diepte bereikten.

Fs=p*g*V => massa = dichtheid * volume => 1000 * (2*3,5*0,15)= 1050kg

De afmetingen zijn genomen binnen in onze ovaal vorm waarbij de krommingen aan de zijkanten nog niet mee zijn gerekend, hierdoor is ons drijfvermogen zelfs nog hoger.


Volgende week willen we ons verder toespitsen op mogelijke details van de voetveer, ons systeem aan de kanten en eventueel dokken aan de kanten. Ook zullen we indien haalbaar beginnen met onze schaal 1:10 model.

L1 - Voetveer| Andries Tieleman, Sven Worm

We zouden graag het standaard idee van een voetveer willen behouden.
Hoe simpeler, hoe beter lijkt ons.

De gebruikers van het veer zullen dus op eigen trekkracht de stroom moeten oversteken.

Het touw dat over de stroom gespannen is loopt door de 2 gaten die zich in de driehoekvormige wand van het bevinden. Daardoor kan het vlot niet zomaar met de stroming meedrijven.

Aan de twee rechthoekige wanden zijn 2 bankje bevestigd zodat de passagiers kunnen zitten. Deze wanden kunnen ook naar binnen geplooid worden zodat ze kunnen afgesloten worden tegen dieren of personen met verkeerde bedoelingen.

Het platform aan de oever bestaat uit balken die met behulp van bouten aan elkaar bevestigd zijn.

Om de sfeer te verhogen en alles iets natuurlijker te maken worden deze nog eens extra aan elkaar gesjord.









Het touw dat over de oever gespannen staat is aan de oevers bevestigt aan een paaltje.

De driehoekige wand van het vlot kan met behulp van scharnieren over het paaltje schuiven en zal zo als brug gebruikt worden.

Als oplossing voor het variërende waterniveau zouden we gebruik maken van trapjes. Dit werken we nog verder uit.


kinderslot

we zullen nu werken zonder tandwielen, en het allemaal erg simpel te maken. we zullen ipv met tandwiel een gewoon touw gebruiken. qua onderhoud stelt dit ook niets voor.

uitzicht en mechanisme

uitwerking prototype drijvend hout











uitwerking enkele ideëen

























enkele ideëen om vlot/ ponton op een bepaalde baan te houden








zondag 27 februari 2011

testen overbrengingen

Deze week hebben we ons vooral bezig gehouden met de overbrenging door middel van touw dat onder het water ligt.
Het eerste idee was dat de touwen door de voetveer lopen en er 4 dokken zijn. Tussen de 2 touwen zou er een wieltje bewegen.


Omdat de touwen evenwijdig lopen is de kans groter op het kantelen van de voetveer. Als we de touwen uit elkaar plaatsen (zie afbeelding) hangt het vlot veel steviger en is er veel minder kans op kantelen.
Een tweede idee is om het touw niet onder het water maar erboven te plaatsen. I.p.v. 2 touwen gebruiken we 1 touw dat we in het midden plaatsen. Door middel van een wiel beweegt het touw voort en in het midden van de voetveer kan je het bedienen.

Sessie 2: Verdere brainstorm & Concepten uitwerken

Brainstorm over deelproblemen
Uit de vorige brainstormsessie is gebleken dat we voor een aantal deelproblemen een goede oplossing moesten vinden, en dit telkens rekening houdende met de door de opdrachtgever geformuleerde eisen:
  • Aanmeren & Instappen
  • Vorm van de boot
  • Boot beschikbaar maken langs beide oevers
  • Systeem om aan overkant te raken


Probleem 1: Aanmeren & instappen


Probleem 2: Vorm van de boot
 



Probleem 3: Boot beschikbaar maken langs beide oevers



Probleem 4: Systeem om aan overkant te raken

De braionstorms die we tijdens de eerste les hadden gemaakt, concentreerden zich vooral op dit aspect. Als we even enkel de min of meer realistische voorstellen overhouden, kwamen we tot volgende ideeën:



  1. Systeem met (verborgen) tandwielen
  2. Klassieke systeem met een touw
  3. Systeem met dubbele functie: de fiets


Aanvulling op systeem met touw:



Na bespreking viel ook het derde idee weg, aangezien het bij zich hebben van een fiets niet noodzakelijk mag zijn voor het gebruik van de voetveer.

De overgebleven ideeën vonden we dan weer niet bijster origineel ...






In plaats van te proberen met een compleet nieuw idee te komen, konden we misschien proberen een bestaande techniek te verfijnen.

We besloten even naar bestaande systemen te gaan kijken, en al snel bleek dat er niet eens zo veel methoden bestaan om met enkel mankracht een voetveer te bedienen: de meeste oplossingen maken al snel gebruik van motorkracht.


De bekendste voetveer onder Vlaamse jongeren is wellicht die in Planckendael:


Hoewel de hier gebruikte techniek de meest eenvoudige is (uzelf overtrekken aan een koord dat vast gespannen is tussen de twee oevers), wordt deze ook het vaakst toegepast, ongetwijfeld omdat ze met een grote eenvoud te bedienen valt, en toch uiterst efficiënt is.

Het enige nadeel er aan is de kracht die nodig is om de trekbeweging uit te voeren.

Hierop verder bordurend kregen we het idee om een mechanisme te maken waarbij zoveel mogelijk de menselijke beweging geïmmiteerd wordt. Het lijkt ons een origineel concept, en een leuke uitdaging om dit te vertalen naar een zuiver mechanisch werktuig.




Volgende stappen
In een volgende fase zullen we de verschillende deelproblemen en oplossingen proberen te combineren om zo tot meerdere oplossingstrajecten te komen.

Daarnaast zullen we even de menselijke trekbeweging uitgebreid analyseren, en proberen deze mechanisch te imiteren.







Jérôme Campbell & Joachim Samyn, 1IPO2

Sessie 1: Brainstorm

Initiële Brainstorm
Om een idee te geven van ons initiële brainstormproces volgt hier een selectie van een aantal ruwe schetsen die we in deze fase op papier neer"kladderden":







Uit deze (en nog andere) brainstormschetsen kunnen we volgende ideeën - het ene al wat realistischer dan het andere - filteren

  • gebruik van katrol(len)
  • gebruik van tandwielen (onder water)
  • systeem met touw opwinden rond een haspel
  • een met mankracht aangedreven waterrad
  • trampolines
    • van de ene naar de andere kant springen / lanceren
  • gebruik van touw: gewoon vooruittrekken
  • waterrad aangedreven door een fiets (= hergebruik van tandwiel mechanisme)
  • systeem zoals een skilift
  • systeem met 2 elkaar tegen trekkende boten
  • ...

Conclusie & Volgende stappen

Het volledig in één keer met een goede oplossing naar voren komen bleek niet zo eenvoudig, waardoor we besloten het probleem op te splitsen in meerdere elementen. Uiteindelijke kwamen we tot volgende deelproblemen:

  • Aanmeren & Instappen
  • Vorm van de boot
  • Boot beschikbaar maken langs beide oevers
  • Systeem om aan overkant te raken
In een volgende fase zullen we deze deelproblemen één per één aanpakken.






Jérôme Campbell & Joachim Samyn, 1IPO2

L1-Veerboot Tine Feys en Giles Duinslaeger

Nadat we de opdracht eens goed doorgenomen hadden, kwamen we onmiddellijk tot enkele knelpunten en beslissingen die we moesten maken. We hebben dan een brainstorm gemaakt over de verschillende problemen die opgelost moesten worden:


Problemen zijn er om opgelost te worden dus zijn we gaan brainstormen over de verschillende problemen die we tegenkwamen en eens gaan denken over mogelijke oplossingen. De verschillende oplossingen gaan we volgende keer eens naast elkaar zetten en verder uitwerken om zo tot de beste oplossing te komen voor de verschillende problemen. Problemen zoals bescherming om niet van het veer te vallen zijn vooral estetisch, moeten goed geïntegreerd worden in het geheel. Bij andere problemen zoals de aandrijving zullen we proefondervindelijk tot de beste oplossing moeten komen.

Zo hadden we toch al een eerste idee van hoe ons voetveer eruit zou gaan zien, volgende schets is al een eerste idee.