donderdag 2 juni 2011

Laatste post, resultaat en laatste updates aan kanon

Gisteren was de testdag en zijn we ’s ochtends nog bezig geweest om uit te vinden onder welke hoek we de doelen zouden kunnen raken en een lichte versteviging is toegebracht.

We hebben onze lange balk van het scharnier stuk een extra ijzeren buis toegevoegd. Dit omdat door de grote kracht in het systeem we bang waren dat de buis door 2 zou breken bij teveel testen:

We hebben ook nog als laatste snel ons hoek instel mechanisme toegevoegd en veel getest.

Hoek instellingsmechanisme:

Dit bleek echter niet goed te werken, alle hoeken hoger dan 25° zorgden namelijk voor ongeveer dezelfde afstand. Als we de hoek lager wilde zetten kwam er teveel spanning op de kettingen staan die vervormde en braken.

Ook gebeurde het onvermijdelijke dankzij de wet van murphy. Door het vele testen kwamen er veel krachten op 1 punt in de pvc buis. Dit probleem waren een paar weken geleden al tegen gekomen en hoopte het opgelost te hebben, maar helaas!

De kapotte buis:


Uiteindelijk hebben we snel een nieuwe buis gehaald en vervangen, daarna zijn nog een paar tests geweest om te kijken of alles weer goed zat.

Na veel testen zijn we overgestapt op 2 typen balken doe we gebruikte om onze afstand te bepalen.

We merkte een redelijk verschil in sommige tennisballen. De ene schoot een meter verder dan de ander. Na een X aantal tests per type balk kwamen we tot de conclusie dat:

- Tennisbalkanon zonder balk: 5-7 meter

- Tennisbalkanon met 1 balk: 10 meter

- Tennisbalkanon met dubbele balk( op 40cm van de voorkant ): 14 meter.

(Deze afstanden zijn zonder het 1 keer stuiteren meegerekend)

Overige foto’s uiteindelijk model :

Een aantal filmpjes hieronder :

Een filmpje van de uiteindelijke werking. SNEL en SIMPEL waren onze 2 kernwoorden:

http://www.youtube.com/watch?v=9t_h0zHfTv8

Filmpje van de test ( doel op 9 meter afstand ) :


Feedback :

Al met al was het voor ons een goede machine.

Het richten en de afstand waren voor deze opdracht uitstekend. dankzij de lange loop en het ronde schijfje vooraan ons scharniermechanisme konden we zeer accuraat richten. Ook dankzij de vele tests onder verschillende hoeken hebben we alle doelen steeds kunnen raken.

Het spijtige was wel dat we ons opspan mechanisme wegens teveel krachten niet meer hebben kunnen gebruiken.Ook zouden we in de toekomst meer moeten kijken naar de zwakke plek in de pvc buis en indien mogelijk het probleem volledig wegwerken.


Bonusmateriaal:

Filmpje met tennisbalkanon onder hoogst mogelijk hoek voor afstand:

http://www.youtube.com/watch?v=uIJ3gaptP98





Geen opmerkingen:

Een reactie posten