maandag 6 juni 2011

Eindcreatie: bedenkingen

We hebben uiteindelijk voor luchtdruk gekozen omdat dat ons het interesantste leek en het concept leek met het meeste potentieel.
We wilden afstappen van het concept van een zuiger te gebruiken om de tennisbal vooruit te duwen, we wilden namelijk de tennis
bal afvuren met luchtdruk alleen.
Daarvoor waren er enkele vereisten:
  • Een druk genereren en vooral opslaan die groot genoeg was om de tennisbal minstens 15 meter in een rechte lijn af te vuren.
  • Een PVC-buis vinden waarvan het binnendiameter zo dicht mogelijk lag bij de 65mm van de tennisbal. (niet spannen of anders bestond er een risico dat de buis ging springen)
  • De opgebouwde druk snel genoeg kunnen lossen zodat de bal door zoveel mogelijk druk ineens wordt voortgeduwd.
Druk genereren:
Om snel genoeg druk te genereren hebben we gedacht om een fietspomp aan te sluiten aan een fietswiel, maar we zijn van het idee te omslachtig leek.
Uiteindelijk hebben we geopteerd voor een oude maar goeie fietspomp.

Druk opslaan:
Om de druk op te slaan hadden we eerst gedacht aan een drukPVC-buis maar gezien we iemand ter beschikking hadden die vriendelijk genoeg was om voor ons een tank te lassen uit staal hebben we natuurlijk voor die optie gekozen.


PVC-buis:
In doe-het-zelf zaken zoals Euroshop en Brico waren er alleen maar buizen te vinden die 75mm binnendiameter hadden. 10 mm speling leek ons teveel en we gingen op zoek bij profesionele bouwhandelaars zoals Callewaert en Bouwmaterialen Modde. Bij die laatste hadden ze buizen ter beschikking met een buitendiameter van 75 en een binnendiameter van 67 mm. Die buis leek ons ideaal, het had net genoeg speling om te buis zelf niet te veel te belasten en het had een wanddikte van 4mm, wat ons stevig genoeg leek om eventuele spanningen op te vangen.


Druk lossen:
Om de druk te lossen hadden we een kraan nodig die in een minimale beweging volledig open kon worden gedraaid. Een bolkraan leek ons het ideale: in een kwartdraai was de kraan volledig open. Er bestaan veel verschillende maten van bolkranen maar wij hebben geopteerd voor een bolkraan van 6/4 (6 kwart, 1.5duim).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten