dinsdag 31 mei 2011



het testen van ons kanon:





We werken met het principe van een kruisboog en hiervoor hebben we gewerkt met bedlatten. Deze bedlatten hebben we vast geklemd tussen 2 houten platen. Dan hebben we een touw gespannen tussen de twee uiteinden van de bedlatten. We hebben dan het touw zo ver mogelijk naar achter getrokken om de flexibiliteit van de latten te testen. Hierbij kwamen we tot de conclusie dat 2 latten niet sterk genoeg waren want ze broken direct af.






Na deze eerste test hebben we verschillende dingen aangepast. Zo hebben we verschillende bedlatten op elkaar gelijmd voor de stevigheid. We hebben ook de bedlatten in de andere richting op onze kruisboog bevestigt (zo kan je meer kracht zetten op de latten). Na deze aanpassingen waren de latten naruurlijk niet meer flexibel waardoor we een rektouw moesten gebruiken. Dit hebben we dan getest en het ging prima!


Dan hebben we onze kruisboog verder uitgewerkt. We hebben eerst een balk bevestigt aan onze kruisboog. Op die balk hebben we dan een halve pvc buis bevestigt die moet dienen als geleiding van onze tennisbal.








Het probleem dat we hier hadden was dat de rekker de tennisbal niet meenam waardoor de tennisbal niet werd weggeschoten. We hebben dan een plaatje bevestigt aan de rekker maar na testen bleek dit ook niet te werken. Dan hebben we een stuk kartonnen buis genomen waar we twee gaten langs de zijkant hebben geboord. We hebben dan de rekker door de 2 gaten getrokken.





Na het testen bleek dit wel te gaan en schoot de bal weg!


Vervolgens hebben we in de balk een gleuf gemaakt om de rekker in op te spannen. In de gleuf hebben we dan een gat geboord waar we dan een pinnetje hebben in gestoken. Als dat pinnetje naar boven schiet komt de rekker los en wordt de bal gelanceerd.














































































































































Filmpjes !

De filmpjes van de verscheidene tests zijn ge-upload en samengezet in één webpagina, ze zijn toegevoegd onderaan vorige blogpost.

Alle filmpjes hebben een duidelijke naam, u moet enkel nog klikken op de link en kiezen voor openen met... !

We hadden graag de filmpjes zo ge-upload op de blog maar het moest via een omweg vanwege de hd kwaliteit.

Veel kijkplezier !

http://users.telenet.be/gilesduinslaeger/tennisbalkanon/videos.html

Brainstorm + Schetsen
























L2: filmpje van de sluiting












































Lijst met opsommingstekensBij het horen van de opdracht had ik meteen een idee in mijn hoofd en ben ik dit snel even gaan schetsen. Dan hebben Bo en ik dit idee overlegd. Bo was akkoord met dit idee en we zijn begonnen met het maken ervan.We begonnen met het belangrijkste. Het systeem om te bal af te vuren. Het was dus de bedoeling om rekkers aan te spannen met een soort van katrol. Aan het uiteinde van die rekkers zou dan een plankje hangen waarop de tennisbal zou rusten. Bij het loslaten van de opgeslagen energie die de katrol opgewekt had zouden de rekkers het plankje naar voor trekken en zou dus ook de tennisbal naar voor gekatapulteerd worden en zo uit een loop komen en een bepaalde baan door de lucht afleggen.











We maken gebruik van twee fietsrekkers, niet uit één rekker maar uit meerdere rekkers (meer elastieken op één rekker). Al gauw ontdekten we dat de manier waarop we de rekkers wouden bevestigen niet echt in orde was, de uiteinden van de rekkers zaten nl id weg. Dit gingen we oplossen door blokjes lang de buitenkant van onze loop te hangen. Hier stootten we direct op een nieuw probleem. Hoe zouden we deze bevestigen? En hoe zouden deze sterk genoeg zijn. Toen zaten we met de handen eventjes in het haar. Toen kwam Olivier met de raad om een systeem te maken die rond de buis zat. Twee plankjes waar een gat in zit. Deze zaagden we toen in twee met telkens een 2-tal mm weggelaten, dan deze plankjes bevestigen aan een 'steunplank' als rug. Hierdoor dan een as steken met schroefdraad op en dan de plankjes aanspannen. Omdat we die 2 mm weggelaten hebben kon dit. Dit systeem zit zeer stevig vast aan onze buis. In de steunplankjes hebben we dan de rekkers gestoken.





Omdat het moeilijk werd om de foto's te ordenen heb ik ze gewoon vanboven geplaatst.




Het uiteinde van de rekker aan het plaatje hebben we afgesneden en dmv nagels en lijm aan het plankje bevestigd.




Met dit plankje stootten we op nog een probleem. Dit plankje zou gaan wiebelen bij het schieten enrvan omdat dit zo smal is. Dus hebben we gekozen om nog een plankje te maken en dit op en afstand van het eerste plankje de bevestigen met tussenschotjes er tussen. Zo zou het plankje als het ware als een kogel door de loop schuifen. Zo zou er ook minder wrijving optreden. Aan dit plankje hebben we dan een lipje bevestigd. Om hieraan een touw te bevestigen. Bij het testen hiervan waarbij we het aanspanden met ons handen schoot het redelijk goed.




Het systeem om de rekkers te maken ging het systeem zijn van een katrol die als hij eenmaal opgeladen is niet meer kan lossen. Die tand per tand opspant. En zo zouden we al die spanning in 1 keer kunnen lossen. We zijn hier aan begonnen door middel van een ronde vorm met zaagtandmotief te bevestigen op een as en deze dan te bevestigen in een frame. Maar dan kregen we te horen dat dit relatief goedkoop kon aangekocht worden. Dit hebben we dan ook gedaan want om dat systeem zelf te maken hadden we zeker nog een paar dagen voor de boeg.




Dan zochten we hoe we de kabel van dit systeem aan het plankje konden hangen. Met behulp van een haak? Dan konden we het niet lossen wanneer we wouden. Dus kozen we voor twee ringen met een staaf erdoor. Eerst kozen we om te kijken hoe stevig deze ring moest zijn door te testen. Dus namen we een spanbandje en bevestigden deze aan het plankje en aan het aanspansysteem. Dit ging de eerste test mee, maar bij de tweede test knakte deze. Dan gingen we op zoek achter een ring voor aan het plankje maar deze vonden we niet. Dan zag ik bij het afval een elektrisch snoer ( van een strijkijzer) liggen. Omdat hier al zeker minimum 3 draden inzitten wist ik dat het stevig zou zijn. ( 3 koperdraden, de bekleding van dat koper, en de bekleding van de gehele draden => extra stevig en zeer goedkoop). Die staaf zou dan door een gleuf schuifen die in de loop zit. Bij de test kwamen we te weten dat er zowel een gleuf langs de boven- en onderkant moet zitten. want het staafje ging onmiddelijk scheef, maar bij het testen bij de loop met twee gleuven ging het staafje nog altijd schuin. Dus namen we een buis met een grotere diameter. Hier boordden we twee gaten net iets groter dan de staaf en schoven deze over de loop. zo bleef het staafje zitten en kon deze niet schuin gaan.




Als constructie kozen we voor een zeer eenvoudige constructie. We gingen achter hout en begonnen er aan. Dit hadden we achteraf beter niet gedaan.. We zorgden voor een hoge en een lage kant. Zo zou het systeem onder een hoek staan. Ook moest het aanspansysteem mooi in lijn staan met de loop. Langs de hoge kant hadden bij nog verstevigingen aangebracht. Maar dat mocht niet baten. Bij de eerste test schoot het hout kapot. We keken wat er allemaal scheelde. Maar omdat hout nu eenmaal duur is en wij maar studenten zijn hebben wij restjes hout gebruikt en dan nog eens extra verstevigd met ducktape. Dan hebben we nog een betere versteviging aangebracht. Zijn we nog een paar keer gaan testen en hebben dan nog wat aanpassingen aangebracht. Bij de laatste testen die we konden uitvoeren zijn er nog wat kleine probleempjes opgedoken. Deze worden morgen nog opgelost. Zo wordt ook het laadsysteem er nog op gemonteerd morgen. De uitwerking hiervan volgt later. Met ook ons defintief besluit.






















































































Kanon: Touwen

Hier onder is een klein stappenplan van hoe de touwen worden aangebracht.














In het begin van de Blog zag je ontwerpen met het laadsysteem achteraan op het kanon,
we hebben er voor gekozen dit vooraan te bevestigen door het kader,
zo hadden we een stevig punt om het te bevestigen.

Voor het laadsysteem hebben we het simpel gehouden,
nog een buis van diameter 80 met gaten ingeboord op bepaalde afstanden zodat er een tennisbal tussen kan.
Met een stokje met een touwtje worden deze op plaats gehouden,
wanneer we moeten herladen trekken we aan het touwtje en komt het stokje eruit,
dan valt de bal in de buis en hebben we herladen.

Eindresultaat

Vorige blog kon je zien dat ons tennisbalkanon bijna af was. De beloofde filmpjes van de tests komen nog maar zijn te groot om hier te uploaden. We zijn verder gegaan met het afwerken en de volgende stap op onze planning was het herlaadsysteem. We wouden dit er eerst van laten omdat het zonder meer het uitzicht van een kanon heeft maar we hebben het toch gemonteerd en demonteerbaar gemaakt d.m.v. een scharnier. Dit scharnier zorgt er ook voor dat we kunnen laden:

Hier staat het laadstation in zijn neutrale standDoor het station vooruit te klikken en vervolgens één van de staven eruit te trekken wordt het geladen.
Vervolgens het laadstation weer naar boven doen en er kan geschoten worden !

De laatste foto zie je het eindresultaat van ons kanon en ook de uiteindelijke naam van ons team, zonder duct-tape was ons dit nooit gelukt !

Hier nog een foto van een test in het park op 5bar, dit resulteerde in een afstand van 47 à 50 meter:



Filmpjes van de tests zijn hier te vinden:
(Aangezien deze blog de filmpjes niet kan uploaden moeten we de filmpjes via deze weg tonen:Klikken op een link en kiezen voor openen met...)


http://users.telenet.be/gilesduinslaeger/tennisbalkanon/videos.html